Neden Konteyner?
Yapı ve inşaat sektörünün simgelerinden birisi olan konteynerler sağladığı bir çok avantaj ile en çok tercih edilen hazır yapılar olarak tercih edilmektedir. Konteyner çeşitlerinin tercih edilme hususunda öne çıkan özellikler şu şekilde sıralanabilmektedir.
Üretimi hızlıdır.
Düşük maliyetlidir.
Farklı iklim koşullarında dayanıklılık göstermektedir.
Kaynaksız birleşimi ile daha diğer çeşitlere göre mukavemeti yüksektir.
Deprem gibi doğal afetlere karşı dayanıklıdır.
Fibercement levhalar ile yanmaz, sudan etkilenmez.
Yüksek kalitededir.
Sevkiyatı kolaydır.
Bir çok kez kullanılmaktadır.
Yükleme ve montaj kolaylığı sağlamaktadır.
Konteyner Çeşitleri ve Kullanım Alanları
Konteynerlerin kullanılma amaçlarının başında şantiye mobilizasyonları gelmektedir. Şantiye alanında yemekhane, yatakhane, sosyal tesisler, tuvalet ve duş yapıları, revir vb. ihtiyaçlarının karşılanması için tercih edilmektedir.
Bunun yanı sıra üretiminin fabrika ortamında gerçekleştirildiği konteynerler doğal afetler sonrasında acil yaşam üniteleri olarak kullanılmaktadır. Bu amaçla firmamız AR-GE ve ÜR-GE ekibinin çalışmaları sonrasında katlanır konteyner ve iç içe geçebilen konteyner ürünleri ile en hızlı şekilde yaşam ihtiyaçlarını karşılayabilmektedir.
Konteynerlerin bir diğer kullanım alanı ise konteyner ev çözümleridir. Genellikle nihai tüketicinin tercih ettiği bu yapılar çoğunlukla mevsimsel, imar izni olmayan arazilerde ve kısa süreli ihtiyaçların karşılanmasında kullanılmaktadır.
Yukarıdaki başlıca kullanım alanlarının yanı sıra birleşimli konteyner sistemleri ile eğitim, sağlık, askeri ve kamp yapılarında da konteynerler kullanılmaktadır.
Konteyner Üretimi
Kaynaksız yapı teknolojisi ve cıvata somun bağlantıları ile üretilen konteynerler, kullanılacağı yerin coğrafi özellikleri ve kullanım amacına göre, tek katlı, iki katlı ve üç katlı olarak üretilebilmektedir. Ürünlerin gerekli olan yüzey kaplamalarında müşterilerin seçimi doğrultusunda boyalı galvaniz sac veya üstün özellikleri ile fark yaratan HekimBoard markalı A-1 sınıfı yanmaz HekimBoard fibercement levhalar kullanılmaktadır.
Kullanım amacı, kullanım yeri ve kullanım şekillerine göre konteynerler, Hekim Panel veya Hekim Klasik sistem olarak; monoblok, demonte ve birleşimli olarak üretilmektedirler. Elektrik ve sıhhi tesisatlar tercihe göre sıva altı veya sıva üstü olarak projelendirilmektedir. Standart düz çatı uygulamaları dışında, ilave çatı gerektiren durumlarda eğimli çatı çözümleri de kullanılmaktadır.
Konteyner Ölçüleri
Standart konteyner ürünleri 3,00×7,00 m ve 2,40×6,00 m olarak iki farklı boyutta üretilmektedir. Kamp ve şantiye yapılarındaki birden fazlı katlı yapılar standart konteynerlerin birleştirilmesi ile konumlandırılabilmektedir. Bunun yanında müşterilerin ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda gerekli statik hesaplamalar da yapılarak, uygunluğuna göre özel ebatlı konteyner üretimi de gerçekleştirilebilmektedir.
Konteyner Kurulumunda Dikkat Edilmesi Gereken Koşullar
Konteynerin yerleştirileceği zeminin tesviyesinin düzgün yapılmış olduğundan emin olunmalıdır. Aksi halde kapı ve pencere doğramalarının çalışmasında problem yaşanabilmektedir.
Konteynerin konumlandırıldığı yüzeyde ana şasenin tam desteklendiğinden emin olunmalıdır.
Konteyner üst köşelerindeki 2×2 cm’lik mapalara bağlanarak vinç ile kaldırılıp indirilmelidir.
Halatlar şekildeki gibi çapraz bağlanmalıdır.
Halat boyları eşit ve yatayla yaptığı açı 20° (%36 eğim)’den az olmamalıdır.
Kanca geniş yüzeyden takılmalı ve ağır tarafa doğru kaydırılarak terazide olması sağlandıktan sonra kaldırılmalıdır.
Konteynerin ömrünü uzatmak amacı ile düzgün terazideki bir yüzeye (beton vb.) veya max. 2,5m. aralıklı kısa kenar ölçüsünde takozlar üzerinde yerleştirilmelidir.
Kapının rahat açılıp kapanması ve kilitlenmesi kontrol edilmelidir.